Beweging is goed voor je! Een gezonde levensstijl is niet alleen maar gezonde voeding maar bewegen hoort hier ook bij. Tegenwoordig zitten we steeds vaker achter een beeldscherm, hierdoor wordt er minder bewogen. Daarom zijn er richtlijnen opgesteld om aan te geven hoeveel beweging elke volwassene elke week minimaal nodig heeft.
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter!
- Volwassenen moeten per week 2,5 uur (150 minuten) matig intensief bewegen. Voorbeelden zijn wandelen en fietsen. Verdeel dit over diverse dagen.
- Doe minimaal 2x per week spier- en botversterkende activiteiten
- Voorkom veel stilzitten
- Langer, vaker of intensiever bewegen geeft meer voordelen.
Bewegen is niet alleen om je gewicht onder controle te houden, maar ook om blessures, verschillende ziektes en aandoeningen te voorkomen en je lichaam soepel te houden. Daarnaast is het ontzettend goed voor je mindset en je humeur. Je wordt vrolijker, zit lekkerder in je vel en je kunt stress beter aan als je voldoende beweegt.
Maar hoe ga je er nu voor zorgen dat je ook daadwerkelijk meer gaat bewegen. Zorg ervoor dat je een stok achter de deur hebt. Bekijk elke week hoe je het bewegen en sporten het beste kunt inplannen in je drukke gezinsleven. Zet de momenten vast en bespreek dit met je partner. Dit geeft al een hoop rust.
Vind je het lastig om alleen te gaan kijk of je samen met je gezin kunt gaan. Na het avondeten is hier een goed moment. Iedereen heeft er al een volle dag opzitten en is soms wat geprikkeld. Door dan naar buiten te gaan kan iedereen even op adem komen en nieuwe energie op doen.
Je kunt het wandelen ook goed combineren met het bijkletsen met een vriendin. In plaats van neer te ploffen met een kop thee en bij te kletsen kun je dit ook tijdens het wandelen doen en heb je daarna dik en dun die kop thee verdiend.
Wat ik zelf erg rustgevend vind is na een dag alleen te gaan wandelen met een luisterboek. Even niemand om mij heen maar alleen ik en mijn boek. Je komt hier gegarandeerd ontspannen van terug.
Ga eens bij jezelf na of je aan de richtlijnen voldoet en kijk eens kritisch hoe je dit zou kunnen aanpassen. Begin met kleine stappen zodat het een gewoonte gaat worden.