Hummus

Hummus is iets wat ik elke dag eet. Je kunt hiermee zoveel variëren. Ik eet het als lunch op mijn boterham aangevuld met tomaat, paprika of komkommer. Ik gebruik het bij het avondeten als sausje door het met water te mengen. Verder eet ik het ook graag in de avond als tussendoortje waar ik mijn rauwkost in dip.

Maar wat is nu eigenlijk hummus. Hummus is een puree met als basis kikkererwten.
Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten, een belangrijke bron voor je spieren.

Ook bevatten ze langzame koolhydraten. Ze zitten boordevol voedingsvezels die helpen bij een gezonde darmwerking en een lang verzadigingsgevoel.

Verder zijn kikkererwten een goede bron van diverse mineralen. Ze bevatten magnesium, ijzer, calcium en vitamine B11 (foliumzuur).

Wanneer je kijkt in de supermarkt is hierin volop keuze maar hoe lekker en gezond is het als je het zelf gaat maken. Hierbij geldt ook weer wanneer je het zelf maakt weet je precies wat erin zit en worden er geen onnodige ingrediënten aan toegevoegd.

In de basis maak je de hummus altijd hetzelfde, hierna kun je het naar eigen smaak op smaak brengen, je kunt denken aan hummus met pittige paprika of hummus met kerrie.

Ik ga met jullie mijn favoriete recept delen pittige paprika hummus.

Ingrediënten:

  • 1 blik kikkererwten zonder zout
  • 100ml extra vierge olijfolie
  • 1 geroosterde rode paprika (dit kan vers maar mag ook uit een pot)
  • 1 knoflookteen
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel chilivlokken
  • Snuifje zout
  • 1 eetlepel tahin
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 halve citroen uitgeperst

Benodigdheden:

  • Staafmixer of blender

Zo maak je het:

  1. Kikkererwten schoonspoelen en droog kloppen
  2. Alle ingrediënten voeg je toe in een bak
  3. Hierna ga je er met een staafmixer doorheen tot het een glad mengsel is.
  4. Is het mengsels te dik voeg je een beetje water toe.

Je kunt de hummus 3 dagen bewaren in de koelkast.