Kruiden en specerijen

In de supermarkten zie je veel kant en klaar pakketten om een gerecht te maken. Je moet zelf je groente en eventueel vlees toevoegen en je hebt een maaltijd. In deze gerechten zijn vaak ook kruiden aan toegevoegd. Hier zit helaas veel zout in wat niet goed is voor de gezondheid. In Nederland eten de meeste mensen te veel zout. Wil je naar een gezonde levensstijl toe adviseer ik iedereen om vers te koken. Dus met verse groente maar ook zelf de kruiden en specerijen toe te voegen. Het voordeel van dit is dat je weet wat je aan je gerecht toevoegt en het zout gehalte omlaaggaat. Door een gerecht te kruiden geef je het gerecht al veel smaak mee wat er ook weer voor zorgt dat je daarnaast geen sausje eraan toe hoeft te voegen, dit scheelt weer onnodige calorieën.

Naast al deze voordelen leveren kruiden en specerijen ook een hoop gezondheidsvoordelen.

Hier een paar voorbeelden van kruiden en specerijen:

Gember

Dit kruid staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige werking en hedendaagse onderzoeken bewijzen dat dit helemaal terecht is.

Gember draagt bijvoorbeeld bij aan:

  • Een sterk immuunsysteem
  • Een goede doorbloeding
  • Het verlichten van misselijkheid
  • Een stabiele bloedsuikerspiegel
  • Het verminderen van spierpijn na het sporten
  • Een optimale opname van voedingsstoffen
  • Het tegengaan van ontstekingen

Gember geeft je eten een lekker pittige en lichtfrisse smaak.

Cayennepeper

Goed nieuws voor iedereen die van pittig eten houdt: cayennepeper is erg gezond. Capsaïcine is het stofje dat de pepertjes hun pittige smaak geeft en dat ook verantwoordelijk is voor de gezondheidsvoordelen van cayennepeper. Capsaïcine is zo krachtig dat het ook gebruikt wordt in pijnstillende medicatie.

Naast de pijnstillende werking, kan cayennepeper ook helpen om:

  • Je eetlust te verminderen
  • Vet te verbranden
  • Een hoge bloeddruk te verlagen
  • Je spijsvertering te verbeteren

Knoflook

Deze sterke smaakmaker heeft een antischimmel, antivirale en antibacteriële werking

Daarnaast kan knoflook je ook helpen om:

  • Verkoudheid tegen te gaan
  • Je cholesterolwaardes te verbeteren
  • Een hoge bloeddruk te verlagen
  • Je hart in topconditie te houden

Ga eens zelf aan de slag met kruiden en specerijen en onderzoek eens wat jij een lekkere smaak vindt bij bepaalde gerechten!